Polish English Italian

Cykl produkcji lodów i dobór urządzeń - część 3

akademiavegagastro.jpg

Dziś zajmiemy się zagadnieniem:  Cykl produkcji lodów i dobór urządzeń - część 3

Kompletny cykl produkcji składa się z sześciu kroków:

  1. Dobór składników (półproduktów)

  2. Pasteryzacja

  3. Dojrzewanie

  4. Frezowanie

  5. Utwardzanie, hartowanie

  6. Ekspozycja

 

5. Utwardzanie, hartowanie

Etap ten bezpośrednio koresponduje z etapem przechowywania lodów zarówno w ciągu dnia w witrynach mroźniczych jak i do przechowywania w nocy w tak zwanych szafach mroźniczych (przechowywanie w temperaturach –18°/–20°C).

Lody robione w domu, nie mogą być spożywane w takiej temperaturze, gdyż jest to bardzo trudne: porcjowanie i nakładanie byłoby wręcz niemożliwe. Około 85% wody zawartej w lodach jest zamrożone (65% w przypadku lodów, które właśnie przeszły proces frezowania).

Lody, bezpośrednio po etapie frezowania, powinny zostać poddane procesowi szokowania, aby w jak najkrótszym czasie było możliwe uzyskanie temperatury –18° w całości lodów - nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz produktu.

Podczas przechowywania lodów i szokowania, zmiany temperatur nie mogą być drastyczne. Należy unikać topnienia i ponownego zamarzania wody zawartej w lodach, ponieważ takie działania będą wpływały na negatywną zmianę tekstury lodów przez tworzenie się coraz większych kryształków. Jeśli tworzą się coraz większe kryształki, to tracimy także powietrze z lodów, co w konsekwencji oznacza nie tylko utratę jakości serwowanych lodów ale także realne straty finansowe (większe kryształki wody --> mniej powietrza --> mniejsza objętość lodów --> spadek jakości organoleptycznych --> zmniejszenie zysku).

6. Ekspozycja

Witryna do lodów, do ich ekspozycji jest tak samo ważna jak urządzenia do produkcji lodów. Najczęściej spotykane witryny do lodów są poziome i przeszklone. Należy pamiętać, że witryna do ekspozycji lodów (dzienna) jest sercem lodziarni. Sprzedaż koncentruje się właśnie koło witryn, zwanych również gablotami. Urządzenie to musi być bardzo dobrze ustawione, tak aby produkty znajdujące się w środku były widoczne z różnych części lodziarni oraz jeśli to możliwe z zewnątrz. Witryna musi być również funkcjonalna - pracownicy muszą łatwo się poruszać koło niej, bez trudu sięgać do każdego miejsca witryny.

Od strony technicznej bardzo ważne jest, aby witryna miała kurtyny powietrza zapobiegające zmianą wilgotności w witrynie. Temperatura powinna być jak najbardziej jednolita na całości powierzchni witryny. Ważnym elementem jest również odszranianie się witryny - im krótszy czas odszraniania tym lepiej. Idealnie, jeśli witryna ma automatyczny, cykliczny i szybki tryb rozmrażania.

 

SZOKÓWKI - PRZEGLĄD

proponujemy Państwu szokówki marki COF oraz Coldelite - poniżej kilka słów o szokówkach Coldelite - jeśli chcesz wiedzieć więcej zadzwoń do nas: Vegagastro, tel. 502 760 973

 

COLDELITE

  • Przygotowanie lodów do ekspozycji - szybkie obniżenie temperatury przez ok. 15 minut - utwardzenie powierzchni produktu. Ten "płaszcz" zachowuje się lepiej, co chroni lody przed szokiem termicznym i optymalnie je stabilizuje.
  • Szybkie obniżenie temperatury lodów aż do "samego serca" - dzięki czemu dłużej możemy przechowywać lody. Całkowite utwardzenie lodów przy zachowaniu ich kremistości i możliwości smarowania, które utrzymują się w czasie.
  • Do wyboru jedna z pięciu wielkości szokówek.
  • Możliwość szokowania innych produktów, np. cukierniczych.

 

 

SZAFA MROŹNICZA - COF CLIPPER

  • izolacja wykonana z ekologicznej pianki poliuretanowej o grubości 50 mm
  • drzwi samozamykające wyposażone w uszczelkę
  • elektroniczne sterowanie z cyfrowym wyświetlaczem temperatury
  • obieg powietrza wymuszony wentylatorem na wszystkie poziomy
  • włącznik ciągłego domrażania
  • drzwi zamykane na klucz
  • wyłącznik wentylatora po otwarciu drzwi
  • energooszczędna (klasa A)
  • nogi regulowane w zakresie do 50 mm
  • wnętrze wykonane z blachy nierdzewnej kwasoodpornej matowej

 

 

Witryny do lodów - poniżej krótki przegląd wizualny witryn marki Ital Proget.

Co charakteryzuje witryny Ital Proget1?

  • Doskonała technologia oraz wyjątkowe linie oferowanych modeli witryn. Od prostych, tradycyjnych kształtów, po nowoczesny design. Możliwość przygotowania witryn "pod zabudowę".
  • Niezawodność witryn.
  • Wentylacja podwójnym strumieniem powietrza.
  • Witryny od małych 6-cio smakowych do witryn modułowych, które można łączyć w dowolną długość - również pod kątem
  • System niezależnych kurtyn powietrznych odrębnych dla każdego rzędu kuwet - gwarantuje idealne rozprowadzenie i ujednolicenie temperatury wewnątrz witryny oraz utrzymanie odpowiedniej wilgotności
  • System automatycznego rozmrażania (odszraniania), który trwa zaledwie 90 sek.
  • System zapobiegający skraplaniu powietrza
  • Podgrzewana przednia szyba
  • Kuwety ułożone w dwóch rzędach pod dużym kątem nachylenia
  • Możliwość wyeksponowania tzw. gór lodowych
  • Możliwość wmontowania kółek ułatwiających przemieszczanie witryny
  • Możliwość zastosowania agregatu zewnętrznego

1 nie każda charakterystyka odnosi się do wszystkich modeli - o szczegóły zapytaj nas dzwoniąc pod numer: 502 760 973

 

Irena Kozieł-Rutkowska

specjalista ds. marketingu i importu

Vegagastro.pl

 


iLody.com.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć zabronione.



PATRONUJEMY:
sigeplogo.jpeg                horecagastrotargi.jpg europeandaygelato.pnginternationalexpo.jpg