Tomasz Szypuła

tomasz-szypula.jpg

Telefon I: (+48) 661-116-128

Od 06.03.2015 istnieje moja Firma; „Lodowe Inspiracje” Szypuła Tomasz
doradztwo, szkolenia, produkcja.
 
W małym miasteczku Baborów gdzie mój Tato zaczął produkcję lodów w 1974r., nadal mieści się nasza rodzinna lodziarnia działająca do tej pory, czyli już ponad 40 lat. W marcu 2015 roku rozpocząłem pracę w firmie Polmarkus na stanowisku Menager Słodkiej Gastronomii.
 
Moim celem jest zapewnienie każdemu producentowi lodów profesjonalnej obsługi wraz z zespołem wykwalifikowanych ludzi przy wykorzystaniu surowców najwyższej jakości.
Zapraszam do kontaktu i do szkoły lodziarskiej w której możemy razem odkrywać tajniki lodów.

 

Razem możemy wiecej!!!

Tomasz Szypuła

Lodowe Inspiracje

 
Cel powstania blogu:
  1. Inspiracja przyszłych i obecnych producentów lodów rzemieślniczych

  2. Tworzenie nowych receptur u siebie w lodziarni oraz podczas wizyt szkoleń w lodziarniach klientów

  3. Doradctwo w zakresie otwierania nowych lodziarni

  4. Doradctwo dla już działających producentów

  5. Zrozumienie używanych surowców

lodoweinspiracje-pol-szyp.jpg

Święto lodów rzemieślniczych – Festiwal Sherbet artigianale – Palermo 28.09.2017 – 01.10.2017

Święto lodów rzemieślniczych.

Festiwal Sherbet artigianale – Palermo 28.09.2017 – 01.10.2017

Sherbet – To inicjatywa lodziarzy rzemieślniczych którzy chcieli już ponad 10 Lat temu uświadomić i odróżnić lodziarnie artigianale – rzemieślnicze od większości lodziarni które pracują na gotowych półproduktach różnych firm w 97% włoskich.

Czytaj więcej: Święto lodów rzemieślniczych – Festiwal Sherbet artigianale – Palermo 28.09.2017 – 01.10.2017

Lody dobre z natury. Mistrzowskie lody.

Witam Wszystkich Lodotwórców.

Znowu długa przerwa. Jednak po powrocie do czynnej pracy w swojej lodziarni przypomniało mi się jaka to ciężka i czasochłonna praca.

Mamy już prawie połowę września. Pełny sezon minął bardzo szybko. Teraz wszyscy mamy nadzieję że przyjdzie złota Polska jesień i nasi Lodożercy będą mogli nadal pałaszować nasze lody. Patrząc na rynek lodowy i statystyki mogę spokojnie stwierdzić iż branża lodziarska nadal rośnie w siłę. Lody – jako deser dostępny w zasadzie dla każdego jest coraz bardziej popularny. Oczywiście nie jest łatwo na rynku. Ilość lodziarni które powstają wymuszają innowacyjność każdego lodotwórcy o czym piszę od początku prowadzenia blogu.

Czytaj więcej: Lody dobre z natury. Mistrzowskie lody.

Sezon w pełni!

Jest 22:56. Nie dawno wróciłem z lodziarni do domu.

Jestem zmęczony jednak szczęśliwy… robię to co zawodowo kocham i mogę się z Wami czasami tym podzielić. Czasami… w sezonie niestety tak bo przecież rozumiecie mnie bardzo dobrze – lodziarnia to nie tylko kolejki przed okienkiem i posty na FB. 

Lodziarnia to bardzo ciężka i wymagająca praca.

Jeżeli jesteśmy z boku tego wszystkiego i nie angażujemy się wystarczająco to na pewno będziemy tracić swoich gości na których tak ciężko musimy zapracowywać każdego dnia.

Czytaj więcej: Sezon w pełni!

Witam Lodotwórców i Lodożerców.

Dzisiaj skupię się na lodach i recepturach.

Nie będę pisał jaką pogodę przynosi nam kwiecień ponieważ nie chcę denerwować ani Was ani siebie.

Nawiązując do poprzedniego wpisu na blogu chciałbym przedstawić recepturę która w kategorii – sorbet – na mistrzostwach Polski Exposweet 2017 okazała się bez konkurencyjna.

Na początku była standardowa malina. Potem pojawiały się zioła…i się zaczęło.

Czytaj więcej: Witam Lodotwórców i Lodożerców.