Cremino, pistacje, sorbet z czerwonej porzeczki i lodowe dzieła sztuki z Rudy Śląskiej.

Witam przed jednym z najważniejszych okresów w polskim sezonie lodowym – weekendzie majowym. W tym roku jeżeli pogoda dopisze będziemy mieć trzy dni na żniwa w naszych lodziarniach. 1 maja otwieram moją „Lodziarnię pod Orzechem „ w Baborowie. Z niepokojem oglądam prognozę pogody ponieważ wszyscy wiemy że jest to bardzo dobry okres sprzedaży lodów i każdy liczy na słońce oraz 25 stopni C. Oby tak było.

Ostatnio mam bardzo pracowity okres. Codziennie pracuję z moimi klientami w ich lodziarniach lub w pracowni w firmie Polmarkus. Dopracowujemy receptury, wymyślamy nowe smaki, rozwiązujemy problemy i uczymy się nowych i technik poznając ciekawe produkty nowe i stare. Jeżeli chodzi o nowe techniki w prezentowaniu i sprzedaży lodów, to coraz bardziej zaczynają być popularne i lubiane przez nasz klientów oprócz oczywiście sorbetów, lody wykładane na płasko w kuwetach.

Czytaj więcej: Cremino, pistacje, sorbet z czerwonej porzeczki i lodowe dzieła sztuki z Rudy Śląskiej.

Przepis na lody z jogurtu naturalnego z sokiem z cytryny i zielonym ogórkiem i nie tylko.

Witam po dłuższej przerwie. Od paru dni mamy niezłą pogodę i zaczęło się, więcej pracy i z klientami na pokazach i pracy na lodziarni:)

Dzisiaj był szalony dzień. Od rana prowadziłem szkolenie w tradycyjnej lodziarni Melba w Krzeszowicach która już od 1992 roku z pasją produkuje lody. Tematem przewodnim były sorbety z wykorzystaniem puree owocowych solo lub w połączeniu z owocami świeżymi oraz mrożonymi. Oczywiście nie był bym sobą jak by nie powstały jakieś inne szalone smaki oraz tradycyjne gelato - Fior di latte czyli nasza Polska śmietanka ale w dwóch odsłonach, jedna standardowa a druga z masłem i nutą wanilii charakterystyczna dla tego regionu Polski.

Czytaj więcej: Przepis na lody z jogurtu naturalnego z sokiem z cytryny i zielonym ogórkiem i nie tylko.

Przepis na lody z oliwy z oliwek podane z słodko- słoną kruszonką i pieprzem.

Witam po przerwie świątecznej. Mamy już kwiecień, a tutaj za oknem dalej zimno! Ale już na dniach mam nadzieję pokaże się na niebie słońce i sezon ruszy na całego. Nie mogę się już doczekać.

Mam tyle nowych smaków do zaoferowania swoim klientom które czekają na opinię. Będę się oczywiście z państwem dzielił spostrzeżeniami. Może uda nam się powymieniać uwagi co pomoże dopracowywać ofertę lodową i nie tylko w naszych lokalach.

Póki co, deszcz 10 stopni i wiatr, ostatnie chwile na dopracowanie naszych lodów.

Czytaj więcej: Przepis na lody z oliwy z oliwek podane z słodko- słoną kruszonką i pieprzem.

Przepis na Lodowy Mazurek Wielkanocny i nie tylko.

Witam serdecznie:) Są już pierwsze pytania od Was :) Cieszę się niezmiernie. Czekam na więcej.

Pytacie np. o obecny okres świąteczny czyli  Wielkanoc. Jakie lody można zaproponować wtedy w lodziarni.

Dzisiaj, to co działo się na zewnątrz nie skłania niestety do konsumpcji lodów co też widzę w naszej lodziarni :( 

Byłem jednak na prezentacji w bardzo tradycyjnej lodziarni, i mimo takiej aury stworzyłem smak idealny na ten okres – Mazurek Wielkanocny.

 

Czytaj więcej: Przepis na Lodowy Mazurek Wielkanocny i nie tylko.