Przepis na lody rzemieślnicze z wykorzystaniem oleju z pestek dyni.

Witam wszystkich lodziarzy: obecnych, przyszłych a także amatorów dobrych lodów!!!

Jeszcze rok temu blog chodził mi gdzieś z tyłu po głowie, a teraz proszę, mogę dzielić się swoimi poczynaniami, doświadczeniem i miłością do lodów. Ktoś powie: miłością?

Otóż tak moi drodzy, żeby być lodziarzem trzeba kochać to co się robi i robić to z sercem. Bo cóż to był by za blog gdyby osoba, która go pisze nie kochała tego co robi! Czyli jak widać aby marzenia się spełniły trzeba być wytrwałym i ciągle dążyć do realizacji postawionych sobie celów.

Czytaj więcej: Przepis na lody rzemieślnicze z wykorzystaniem oleju z pestek dyni.

Prostota jest szczytem wyrafinowania. Sezon Lodowy 2015

Na progu sezonu lodowego 2015 bardzo dużo się dzieje w branży lodziarskiej.

Jest to spowodowane coraz większym zainteresowaniem konsumentów lodów, prawdziwymi i jak najbardziej naturalnymi lodami.

Wymusza to na właścicielach lodziarni i nowych przyszłych producentach poszukiwania nowatorskich rozwiązań aby sprostać wymaganiom klientów. Jednak zawsze sprawdza się stara formuła głoszona już wieki temu przez Leonardo da Vinci

„ Prostota jest szczytem wyrafinowania”.

Czytaj więcej: Prostota jest szczytem wyrafinowania. Sezon Lodowy 2015

Dlaczego ta branża?

Dlaczego ta branża? – Informacje o mojej przygodzie i pasji do lodów są w artykule który ukazał się na Ilody.com.pl - 18.03.2014 –"Nie wybrałem tej branży, to ona wybrała mnie".

Obecnie współpracuję z Firmą Polmarkus gdzie w 2010r. po raz pierwszy zacząłem zagłębiać się w tajniki produkcji lodów od strony sciśle technologicznej poprzez współpracę z firmą Elenka.

Przez ponad 5 lat pracy zdobyłem szereg doswiadczeń zawodowych. Na początku od mojego Taty w jego lodziarni rzemieślniczej, później w firmie Polmarkus, Mokate Ingredients gdzie zdobyłem szeroką wiedzę technologiczną na temat  surowców i procesie produkcji. Na swojej zawodowej drodze miałem okazję poznać i współpracować wielu fanastycznych Technologów. 

Dołączyłem również do drużyny Comprital Polska w której miałem zaszczyt poznać ekipę mistrzów swiata z 2012 r. a w szczególności fantastycznego człowieka Leonardo Ceschin który komponuje niesamowite połącznia smakowe zawierając w swoich lodach sztukę, muzykę i czystą naturę i zainspirował mnie do innego podejścia do lodów i kreowania nowych smaków a także niesamowitego kucharza – lodziarza Filippo Novelli który fantastycznie łączy światy lodziarstwa i gastronomi. Gdzieś w trakcie mojej zawodowej podróży zrodził się pomysł, że chciałbym pomagać przyszłym producentom oraz wspomagać już istniejące lodziarnie.

Czytaj więcej: Dlaczego ta branża?