Jesień - Lody, kawa, czekolada. Sezon 2015 przeszedł do historii.

Pod względem pogody muszę przyznać że był dla producentów lodów dobry lub nawet bardzo dobry. Potwierdzają to rozmowy w różnych lodziarniach i wzrost konsumpcji lodów szczególnie rzemieślniczych. Cieszy fakt iż świadomość konsumentów ciągle rośnie co powoduje też większą pozytywną konkurencje wśród producentów. Ostatecznie wygrywa klient który w głównej mierze jest dzieckiem, dostając coraz lepsze, bardziej wartościowe lody.

Październik od początku przywitał nas śniegiem i niskimi temperaturami. Wiele sezonowych lodziarni zamknęło już swoje lokale, myśląc i powoli planując sezon 2016. Cieszy też fakt, iż coraz więcej powstaje lokali całorocznych oferujących lody przez okres jesienno-zimowy.

Co może przyciągać klientów do naszych lodziarni poza sezonem?

Jak dla mnie takimi magnesami są:

- kawa

-czekolada

- cukiernictwo deserowe.

Kawa – jest nieodzownym elementem każdej lodziarni, kawiarni. Jest to produkt który podobnie jak lody zalicza się do wyrobów wysoko marżowych. Warto położyć mocniejszy nacisk na element który już od samego wejścia do lokalu a czasami już przed jego drzwiami, kusi niesamowitym zapachem.

Odpowiedni dobór ekspresu, młynka, wybór mieszanki ziaren, znajomość obsługi i filozofii parzenia i podawania kawy może tylko zwiększyć ilość naszych klientów.

Czekolada – kto nie kocha tego zapachu, smaku? Wiadomo jest mnóstwo producentów, różnych mieszanek ale podobnie jak kawa, czekolada może przyciągać swoim zapachem i niesamowitym smakiem który możemy sami kreować na różne sposoby. Polecam przelewowe podgrzewacze montowane podblatowo które efektownie przelewają podgrzaną czekoladę kusząc zapachem, smakiem ale i samym patrzeniem te ten magiczny wyrób.

Cukiernictwo deserowe.

Mam na myśli mini porcjówki, które możemy produkować na zapleczach naszych lodziarni i tworzyć niesamowite połączenia wykorzystując czekolady, purre, pasty do lodów. Posiadając sprzęt jak szokówka, mroźnia jesteśmy w stanie zaoferować naszym klientom do pysznej kawy jeszcze lepszy deser wykonany na najlepszych czekoladach połączonych z elementami chrupkimi i kwaśnymi np. purre. Ilość form silikonowych jest obecnie ogromna i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie ciekawego. Dobrym i prostym do wykonania deserkiem są tak zwane szoty w mini kieliszkach z plastiku lub eleganckich szklanych pokalach. Kremy można zastosować również do wypełnień korpusów na kruchych cieście. Rewelacyjny produkt to eklery z dodatkiem pysznych kremów na czekoladzie ale i nie tylko.

Nic więcej nie potrzeba aby rozkoszować podniebienie.

Te trzy elementy oraz nasze lody w formie np. deserów i lodów na wynos mogą zachęcić naszych klientów do całorocznego odwiedzania naszych lodziarni.

Dziękuję za wszystkie telefony i za zaufanie. Zapraszam wszystkich na targi do firmy Polmarkus.

Dni Otwarte odbędą się w dniach 20,21.10.2015 w godzinach od 10 do 16. Wszystkie produkty o których wspominałem będą prezentowane a do tego też cała linia lodów jesień- zima w takich smakach jak np.

- Imbir z toffi

- Amaretto z pomarańczą i imbirem

- Piernikowe

- Ciasto słonecznikowe

I wiele innych. Zapraszam serdecznie, będziemy mogli się spotkać i porozmawiać a może umówić już na szkolenie przed sezonem 2016.

Lodowe Inspiracje

Tomasz Szypuła

 

 


iLody.com.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć zabronione.