Witam wszystkich lodziarzy w Nowym Roku 2016.

Na początku chciałbym życzyć wszystkim samych sukcesów, wytrwałości, realizacji założonych planów, samych zadowolonych i uśmiechniętych klientów oraz najważniejszego – zdrowia do realizacji tego wszystkiego. Chciałbym też podziękować za zainteresowanie blogiem i każdy kontakt, nie tylko telefoniczny.

Mam nadzieję, że w tym roku również będzie podobnie i wspólnie uda nam się otworzyć wiele lodziarni.Nowy Rok już na początku dostarczy nam nie lada emocji. Przed nami najważniejsze wydarzenia lodowe, które na pewno będą miały wpływ na zbliżający się sezon. Pierwsze z nich Targi we Włoszech Rimini- Sigep - a tam wielkie „trzymanie kciuków”.

W Mistrzostwach Świata będzie startować polska Ekipa z Pawłem Petrykowskim na czele. Bardzo mocno kibicuję i liczę na to, że zdobędziemy jak najlepsze miejsce, chociaż uważam ze sam start to już wielki sukces. POWODZENIA!!!

Z ciekawością również czekam na to co producenci komponentów lodowych przygotowali na zbliżający się sezon 2016. Osobiście przyjrzę się nowościom i na pewno je opiszę.

Zaraz po targach bo już w lutym, będziemy mieli rodzime polskie targi Exposweet – Warszawa, które z roku na rok rosną w siłę.

W marcu po raz kolejny można jeszcze przed sezonem ostatecznie zapoznać się z nowościami na targach w Katowicach - Sweet targi.

Na pewno warto odwiedzić którąś z imprez aby zapoznać się z trendami przygotowanymi na ten rok.

Słuchając tego co mówią moi klienci i patrząc na pracę z nimi widzę, że lodziarstwo coraz bardziej zmierza w kierunku „czystej naturalności”. Szczególnie widać to u nowych klientów, którzy dopiero zaczynają w branży lodziarskiej. Na tle pozostałych chcą Oni wyróżniać się czymś co przyciągnie najbardziej wygórowane podniebienia.

Często podczas rozmowy pada pytanie – co to są lody naturalne?

Jak państwo uważacie? Do którego momentu lody są naturalne, a w którym momencie już nie można ich tak nazwać - czy dodatek np. E410 czyli mączki chleba świętojańskiego, E412 gumy guar to jeszcze naturalność czy jednak już nie?

Stworzenie najlepszych lodów wiąże się z odpowiednim bilansem wielu składników które będą tworzyć jedną, oczekiwaną przez nas całość. Lody to emulsja odpowiednio zbalansowanych składników, wśród których min. mamy wodę i tłuszcz. W naturze te dwie substancje rozdzielają się, dlatego musimy mieć bardzo dobrze zbilansowaną mieszankę w skład której wchodzą odpowiednie substancje emulgujące, cukry, tłuszcze, białko , zagęstniki.

To wszystko w połączeniu z odpowiednim procesem daje nam emulsję, która będzie różna, mniej lub bardziej naturalna, w zależności od użytych surowców. Będzie trwała przez odpowiedni okres w którym lody będą konsumowane. Musimy pamiętać o stosowaniu dobrych lub bardzo dobrych pół produktów. To pozwoli produkować nam lody bardzo dobre, trwałe i smaczne, przyjazne dla zdrowia naszych klientów.

Na razie, póki mamy zimę chciałbym zaproponować troszkę gastronomi z użyciem produktów do lodów.

Proponuję gnocchi z sosem pistacjowym opartym na serku ricotta, paście z sycylijskich pistacji Elenka Trinacria, chipsami z szynki parmeńskiej, oprószonymi kolorowym, młotkowanym pieprzem i świeżo tartym parmezanem.

Całość zamyka słynny już austriacki olej z pestek dyni STERIER, który zdobywa coraz większą liczbę zwolenników. Bardzo ciekawe połącznie. Naturalnie i zdrowo dzięki dodatkowi wyżej wspomnianego oleju. Gorąco polecam.

Dla odmiany coś kwaśnego - pikantna glazura z wariegato maracuja firmy Prospona połączona z odrobiną tabasco, sosem toffi i białym winem, z ewentualnym dodatkiem trawy cytrynowej.

Łosoś podany z tą glazurą smakuje niesamowicie! Będąc przy firmie Prospona chciał bym wspomnieć o nowych fantastycznych wariegato;

śliwka węgierka z cynamonem

pomarańcza z imbirem

czarny bez z mnóstwem owoców.

wszystkie gęste, kwaśne, o bardzo wyraźnym smaku. Polecam nie tylko do lodziarni ale i kawiarni, cukierni, restauracji.

Na koniec w klimacie wytrawnej gastronimii polecam państwu lody delikatnie parmezanowe podane z sosem z przetartych malin i słoną kruszonką.

Następnym razem podam recepturę.

Do zobaczenia na Targach Sigep. Jeżeli będą Państwo potrzebować pomocy, doradctwa, proszę o telefon lub maila.

Ps. Jeżeli ktoś szuka bardzo dobrej kawy do lodziarni, kawiarni a będzie zainteresowany spotkaniem kawowym połączonym z degustacją i krótkim, wstępnym szkoleniem na temat kawy to polecam stoisko sycylijskiego producenta MOAK podczas trwania targów (w godzinach popołudniowych) - gorąco zapraszam do kontaktu.

Telefon

- 661 116 128

- 609 853 545

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Tomasz Szypuła

 

 


iLody.com.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć zabronione.