Lody na Dzień Kobiet.

Z okazji  święta wszystkich Pań chciałbym zaprezentować trzy smaki lodowe przygotowane specjalnie na tę okazję.

Pierwszy smak który powstał to "Red Velvet"

Kolory bardzo kontrastowe – biały i czerwony.

Lody to delikatny serniczek z serka Philadelfia z dodatkiem mascarpone Elenka oraz niewielką ilością Malibu. W środku chrupią różowe crinspersy firmy Calebaut. Kontrastem jest czerwony biszkopt mocno nasączony syropem z cytrusów z dodatkiem Brendy. Dla chętnych polecam dodatek truskawek w cukrze z firmy Prospona, które nie zamarzają w lodach, a na pewno jeszcze bardziej podkręcą całą kompozycję.

Drugi smak to sorbet, w którym połączyłem maliny z pastą różaną z firmy Elenka.

"Różana Malina"

Sorbet ma mocny smak malin ponieważ zawartość to 40 % owoców. Dodatek pasty różanej to tylko 2,5 %. Smak róży pojawia się na koniec konsumpcji. Inny, zaskakujący.

Dla chętnych, polecam zastąpić z receptury 50% wody mlekiem 2%. Powstanie nam sherbet który nada troszkę inny kolor i lody będą bardziej delikatne. Receptura ;

Owoce Mailna – 0,400 g

Pasta róża Elenka – 0,025 g

Stabilzator Elenka No lat – sorbet zimny, ciemny lub Frutella – sorbet cieplejszy, jaśniejszy – 0,025 g

Cukier – 0,200 g

Dekstroza – 0,005 g

Woda – 0,345 g

Polecam dla chętnych odcedzić 50 % gotowej mieszanki przez sitko w celu pozbycia się połowy pestek z malin które po czasie robią się nie smaczne i mocno wyczuwalne.

Ostatnim smakiem jest czekolada z rumem i dużą ilością rodzynek.

„Jamajska Czekolada”

Czekolada doskonale smakuje w połączeniu z alkoholem . Wykorzystałem tą zaletę łącząc rum i nasączone rodzynki z pasty Malaga Elenki co dało połączenie idealne. Czekolady jakie zostały użyte to 54% i 70% Barry Calebaut oraz 3 % Cacao Amaro – Elenka.

Receptura

Baza Podstawowa

3000

Czekolada 54 %

150

Czekolada 70%

300

Cacao Amaro

90

Mleko 2%

900

Dekstroza

40

Rum

50

Sposób wykonania

Cacao zaparzyć w mleku, zmiksować. Następnie dodać czekolady, zmiksować. Tak powstałą emulsję połączyć z bazą podstawową i dekstrozą. Rum dodać pod koniec frezowania. Rodzynki na sam koniec do kuwety lub maszyny w zależności od modelu i możliwości używanego frezera.

Wszystkie smaki miały premierę we Wrocławiu na Gelato Show w oddziale Polmarkus.

Smaki zostały bardzo dobrze przyjęte przez wielu producentów.

Chciałbym podziękować za przybycie. Do zobaczenia już w środę na Gelato Show w oddziale Polmarkus Skawina obok Krakowa i już nie długo na targach Sweet Targi Katowice gdzie znów pojawią się niespodzianki lodowe.

Zapraszam

Tomasz Szypuła

Lodowe Inspiracje

 


iLody.com.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć zabronione.