Marzenie - lodziarnia

Zaczęło się !!! Słońce, temperatura w okolicach 15-20 stopni. Idealna pogoda na początek sezonu. Spragnieni lodożercy opanowują sprawdzone lodziarnie, ale nie tylko… Nie tylko sprawdzone, ponieważ jak już wcześniej pisałem w tym roku powstanie lub już powstało ich wiele. Nowe lokale często przełamują obecne trendy tworząc ciekawe nowe propozycje dla spragnionych lodowego szaleństwa konsumentów. Oczywiście lodziarnie istniejące muszą trzymać jakość i także wpasowywać się w wymogi rynku oraz zaskakiwać nowymi pomysłami. Czysta rywalizacja.

 

Mogę powiedzieć że jestem w samym środku tego szaleństwa. Z jednej strony moja praca w firmie Polmarkus która polega na doradzaniu, szkoleniu, wdrażaniu i uruchamianiu nowych lodziarni z drugiej strony własna rodzinna produkcja która też oczywiście ma konkurencję. Tak jest wszędzie. Nie jest łatwo. W tym całym zamieszaniu trzeba się odnaleźć. Kluczem do sukcesu jest – pasja oraz wiedza.

Pasja to takie ogólne słowo jednak w niej to wszystko się zawiera. Jeśli wstając rano, czasami po trzech, czterech godzinach snu nie będziemy mieli zapału do nowego dnia na produkcji, lodziarni? co wtedy?

Wiedza jest niezbędna aby tworzyć. Rozmowy z innymi, praca z innymi w różnych okolicznościach a także zgłębianie wiedzy z książek, internetu daje nam moc, moc tworzenia.

Sezon jest krótki ale intensywny. Musimy stawiać na najlepsze surowce, odpowiedni proces, higienę, uśmiech aby to co robimy prowadziło nas do codziennego tworzenia lodów, takich lodów których nie będziemy się wstydzić, takich które z czystym sumieniem będziemy mogli podać naszym najbliższym.

Parę dni temu wdrażałem produkcję w lodziarni w Zabrzu – La Vanillia. Bardzo ładnie miejsce, których właścielami są Państwo Brygida i Roman Polek. Do tej pory zajmują się prowadzeniem salonu mody ślubnej, jednak mieli marzenie – własna lodziarnia.

Po paru latach to wszystko się ziściło. Powstała przepiękna lodziarnia zaprojektowana przez lata w głowach właścicieli. Wyposażona perfekcyjnie w sprzęt i całe umeblowanie oraz technologię przez firmę Polmarkus.

Po wspólnych szkoleniach, próbach, po szkoleniu technologicznym we Włoszech w firmie która produkuje urządzenia do produkcji lodów – Telme na których La vanillia pracuje oraz szkoleniu wdrożeniowym w kompletnej lodziarni w Zabrzu - zaczeło się!

Mocno trzymam kciuki za sukces. Jeżeli pasja, która jest wśród właścicieli pozostanie i dalej będzie tak promieniować, wiedza z każdym kilogramem lodów będzie wzrastać, to jestem pewien iż będą mieli wielu zadowolonych klientów.

Bardzo serdecznie tego wam życzę Moi Drodzy!!!

Zapraszam do wspólnej pracy.

Tomasz Szypuła

 

 

 

 

 

 


iLody.com.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć zabronione.