Tomasz Szypuła

tomasz-szypula.jpg

Telefon I: (+48) 661-116-128

Od 06.03.2015 istnieje moja Firma; „Lodowe Inspiracje” Szypuła Tomasz
doradztwo, szkolenia, produkcja.
 
W małym miasteczku Baborów gdzie mój Tato zaczął produkcję lodów w 1974r., nadal mieści się nasza rodzinna lodziarnia działająca do tej pory, czyli już ponad 40 lat. W marcu 2015 roku rozpocząłem pracę w firmie Polmarkus na stanowisku Menager Słodkiej Gastronomii.
 
Moim celem jest zapewnienie każdemu producentowi lodów profesjonalnej obsługi wraz z zespołem wykwalifikowanych ludzi przy wykorzystaniu surowców najwyższej jakości.
Zapraszam do kontaktu i do szkoły lodziarskiej w której możemy razem odkrywać tajniki lodów.

 

Razem możemy wiecej!!!

Tomasz Szypuła

Lodowe Inspiracje

 
Cel powstania blogu:
  1. Inspiracja przyszłych i obecnych producentów lodów rzemieślniczych

  2. Tworzenie nowych receptur u siebie w lodziarni oraz podczas wizyt szkoleń w lodziarniach klientów

  3. Doradctwo w zakresie otwierania nowych lodziarni

  4. Doradctwo dla już działających producentów

  5. Zrozumienie używanych surowców

lodoweinspiracje-pol-szyp.jpg

Sezon w pełni!

Jest 22:56. Nie dawno wróciłem z lodziarni do domu . Jestem zmęczony jednak szczęśliwy… robię to co zawodowo kocham i mogę się z Wami czasami tym podzielić. Czasami… w sezonie niestety tak bo przecież rozumiecie mnie bardzo dobrze – lodziarnia to nie tylko kolejki przed okienkiem i posty na FB.  Lodziarnia to bardzo ciężka i wymagająca praca.

Jeżeli jesteśmy z boku tego wszystkiego i nie angażujemy się wystarczająco to na pewno będziemy tracić swoich gości na których tak ciężko musimy zapracowywać każdego dnia.

Surowce, produkcja, kawiarnia, ogródek, punkty mobilne, lody na zewnątrz!!! Tego jest tak dużo a tydzień taki krótki. Jednak jeżeli mamy satysfakcję z tego co robimy i słyszymy od naszych lodożerców mnóstwo ciepłych słów – to mniej odczuwamy oznaki przemęczenia.

 

W moim zawodowym życiu… zmiany. Zdecydowałem się mocno zaangażować i rozwijać moją rodzinną, pokoleniową lodziarnię. To z kolei wiązało się z rezygnacją z pracy w firmie Polmarkus w której spędziłem łącznie ponad 6 lat. Były to bardzo owocne i pracowite lata. Dziękuję Wszystkim z którymi pracowałem i współpracowałem. Dziękuje za możliwość rozwoju. Ja ze swojej strony też starałem się oddawać siebie tworząc sieć zadowolonych lodziarni. Nasze drogi rozeszły się, w bardzo przyjacielskich warunkach. Dziękuję raz jeszcze.

Lodowe Inspiracje – Tomasz Szypuła – trwają nadal. Jeżeli macie pytania, problemy śmiało piszcie, dzwońcie. Nawiązując do receptur. Obiecałem recepturę na lody mistrzowskie – tym razem lody Autorskie.

Od tych lodów wszystko się zaczęło…Moja pasja, chęć tworzenia i wykorzystywania innych dodatków do lodów nie tylko past przyprowadziły mnie pewnego dnia na BIO BAZAR – BOGDANA SMOLORZA !

Spotkałem nam malutkie stoisko. Był to jeden mały okrągły stolik na którym stały jakieś zielone butelki. Obok leżały łyżeczki i talerzyk z ciemno zieloną gęstą cieczą. Za stolikiem na hokerze siedział …już teraz wiem Pan Wojtek. Pytam Pana Wojtka – co to – i słyszę olej z pestek dyni z Austrii z regionu Stryrii. A że lubię też gotować spróbowałem…. No i – PETARDA – To co poczułem było niesamowite. Zielony gęsty olej smakował jak pistacje z dodatkiem pestek dyni!!!

Pierwsze moje pytanie po tym jak otworzyłem oczy – czy nadaje się do lodów??? Pan Wojtek ze zdziwieniem odpowiedział – „ nie wiem, nie słyszałem ze by ktoś go stosował do lodów”. Powiedziałem wtedy – ok to ja będę pierwszy. I tak się zaczęła przygoda z Austriackim Olejem z pestek dyni.

Pierwsza wersja to był sam olej z pestek dyni z kolorowym świeżo młotkowanym pieprzem. Ta wersja jest bardzo ciekawa i też Wam polecam.

Druga wersja była łączona z pastą pistacjową. Olej i pasta pistacjowa dają bardzo ciekawy natu

ralny kolor oraz fantastyczny smak. Polecam z dodatkiem kawałków solonych pistacji.

Trzecia wersja to lody śmietankowe wariegowane olejem do bezpośredniej konsumpcji.

Pamiętam że na targach exposweet chyba w 2015 roku, zachwycały się tym połączeniem polskie gwiazdy między innymi - Małgosia Socha. Połączenie mistrzowskie – olej z awokado, zaistniało u mnie w lodziarni w sezonie 2015. Od razu zdobyło sobie rzeszę zadowolonych lodożerców. Przez prawie dwa lata dopracowywałem ten smak do tego momentu aż zdobył mistrzostwo Polski!!!

Teraz w naszej lodziarni jest to obowiązkowy punkt w naszym niedzielnym lodowym menu. Olej z pestek dyni jako olej, jest także do kupienia w lodziarni pod orzechem na co dzień.

Oto receptura:

 

Lody Awokado z austriackim olejem z pestek dyni

lp

składniki podstawowe

kg lodów

1

Awokado Hass

0,100

2

Styryjski olej z pestek dyni

0,050

3

cukier kryształ

0,125

4

dekstroza

0,035

5

mleko odtłuszczone w proszku

0,040

6

mleko z niskiej pasteryzacji 3,2%

0,649

7

mączka chleba świętojańskiego

0,001

 

razem

1,000

 

Drugi smak na dzisiaj to sorbet -Arbuz. Obecnie bez problemu kupimy arbuza bez pestkowego np. w LIDLU. Sorbet z arbuza z dodatkiem cytryny jest super alternatywą na gorące dni. Jak jest w witrynie, znika jako pierwszy. Sorbety z arbuza, robię jak ja to określam, solo.

Normalnie pracuję na syropie owocowym – skoncentrowana zawiesina wody, cukru i zagęstnika. Ułatwia to pracę i poprawia jakość sorbetów. Jednak arbuz jest inny i wymaga innego podejścia jednak bardzo polecam bo warto.

Składniki to:

  • Arbuz miąższ
  • Cukier
  • Błonnik
  • Sok z cytryny
  • Woda
  • Neutro

Jeżeli jesteście zainteresowani proszę o telefon.

Dzisiaj robiłem sorbet z agrestu. Prosty ale też bardzo dobry na upalne dni. Jest kwaśny i orzeźwiający. O tym jednak w następnym wpisie.

Pozdrawiam i życzę super lodowej pogody czyli takiej 24 do 27 stopni.

Pozdrawiam

Tomasz Szypuła – Lodowe Inspiracje


iLody.com.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć zabronione.