Polish English Italian

Zmiany w Vat, darowizna żywność bez dodatkowych opłat.

Przedsiębiorcy prowadzący sklepy spożywcze, którzy chcieliby wesprzeć swoją darowizną potrzebujących, od października mogą to zrobić pierwszy raz bez konieczności naliczania VAT-u.  Do tej pory w tej korzystnej sytuacji byli jedynie producenci żywności. Od 1 października wchodzą w życie nowe regulacje dotyczące VAT, w tym między innymi korzystne regulacje dla przedsiębiorców, którzy sprzedają żywność. Od wtorku 1 października nie będą już mieli dylematu w przypadku żywności, która ma np. krótki termin do spożycia – przekazać do utylizacji, czy oddać potrzebującym, ale ponosząc przy tym ciężar VAT-u.

Czytaj więcej: Zmiany w Vat, darowizna żywność bez dodatkowych opłat.

Rynek spożywczy w Polsce wart 230 mld zł w 2012 roku

Według szacunków PMR w 2012 roku rynek artykułów spożywczych w Polsce osiągnie wartość ponad 230 mld zł, 2,5% więcej w stosunku do poprzedniego roku (w ujęciu PMR, wartość rynku spożywczego obejmuje wartość wszystkich produktów sprzedawanych w sklepach spożywczych, w tym artykułów przemysłowych, jak również żywności nabywanej w innych kanałach dystrybucji). Wzrost ten jest przede wszystkim generowany w segmencie dyskontów, a w jego tle nadal pozostają rosnące ceny, jak wynika z najnowszego raportu PMR pt. „Handel detaliczny artykułami spożywczymi w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2013-2015”.

Czytaj więcej: Rynek spożywczy w Polsce wart 230 mld zł w 2012 roku

„Standardy obsługi klienta w cukierni i w piekarni”

Serdecznie zapraszamy na szkolenie pod nazwą: 
„Standardy obsługi klienta w cukierni i w piekarni”

Czytaj więcej: „Standardy obsługi klienta w cukierni i w piekarni”

Nowości na Targach EuroGastro 2013

Najbliższa edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędzie się w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Jest to  największa w Polsce impreza wystawiennicza poświęcona branży HoReCa. Nowością EuroGastro  2013 będzie sektor „Drink & Bar”, a także pokazy związane z kierunkiem Slow Food. Targi  uzupełnią sprawdzone od lat Festiwale Kuchni Greckiej, Carvingu oraz wydarzenia, w trakcie  których wyłaniane są talenty sztuki kulinarnej, np. konkurs „Kulinarny Talent 2013” Roberta Sowy. 

Czytaj więcej: Nowości na Targach EuroGastro 2013

PATRONUJEMY:
sigeplogo.jpeg                horecagastrotargi.jpg europeandaygelato.pnginternationalexpo.jpg