Polish English Italian

Nowość Sigep 2017: Lody z certyfikatem Halal od Fugar.

 

 

 

 

 

 

Poszukiwania nowych rynków zmusiły producentów do szukania innowacyjnych rozwiązań i nowych produktów dostosowanych do wymogów Klientów. Jak podaje Basque Research w raporcie „The 2020 consumer in eight trends". Dbałość o zdrowie będzie czynnikiem decydującym przy wyborze żywności.

Już teraz konsumenci zwracają coraz większą uwagę na zachowania prozdrowotne. Z tego powodu poszukują dobrych jakościowo produktów, dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb. Konsumenci będą decydować się na produkty związane z ich tożsamością (indywidualną lub zbiorową), która, w większości przypadków może być skojarzona z wartościami i aspiracjami danej osoby lub grupy.

Podczas ubiegłorocznej edycji trwających własnie targów SIGEP na stoiskach praktycznie każdej firmy pojawiły się lody wegańskie, nowością były natomiast lody zawierające węgiel aktywny, czy też lody z drzewa baobab. W Afryce baobab często nazywa się go „drzewem życia”, a to ze względu na szereg zastosowań, jakie mają wszystkie jego części - od korzeni po liście.

Firma FUGAR, która w ubiegłym roku przedstawiła właśnie lody baobab, a mająca w swojej ofercie także lody oliwne, w tym roku podczas Sigep 2017 przedstawiła nowe podejście do lodów. Lody Halal.

"W ramach społeczności muzułmanów terminem halal określane jest wszystko to,co jest dozwolone, dobre zarówno czynności, jak i pokarmy. Halal jest wszystkim tym, na co zezwala Allah podczas ludzkiego życia na ziemi. Halal obejmuje znacznie więcej niż tylko mięso, jako produkt. Islam zachęca nas do spożywania wyłącznie zdrowej i właściwej dla ludzkiego organizmu żywności, gdyż zdrowie i prawidłowa egzystencja człowieka jako całości wynika z dobrej kondycji zarówno ciała i ducha. Islam zabrania spożywania tych produktów, które są niezdrowe i destrukcyjne dla ludzkiego organizmu, zachęca natomiast do zdrowego trybu życia."

Po widocznym od paru sezonów trendzie żywności specjalistycznej, oraz żywność funkcjonalnej, zwanej inaczej żywnością nutraceutyczną lub probiotyczną, religijne certyfikowanie żywności, to kolejny ważny etap w branży lodziarskiej widoczny podczas bieżącej edycji targów Sigep 2017.

Certyfikacja Halal

"Uzyskany w sierpniu 2013 roku certyfikat Halal Italia zgodny jest z prawem szariatu. Certyfikacja Halal jest nie tylko wynikiem badań i rozwoju, ale przede wszystkim pokazuje nasze pragnienie, aby poznać i zrozumieć kulturę naszych klientów, jak również nasze stałe zaangażowanie na rzecz zaspokajania ich potrzeb. Fugar jest wielkim zwolennikiem wartości kulturowych i wierzymy w zasady etyczne - w ten sposób możemy robić interesy: z szacunkiem i troską."

 


iLody.com.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć zabronione.



PATRONUJEMY:
sigeplogo.jpeg                horecagastrotargi.jpg europeandaygelato.pnginternationalexpo.jpg