Polish English Italian

Giacomo Schiavon

Giacomo Schiavon, swoją karierę zawodową w lodziarstwie rozpoczął w 1987roku w najstarszej i bardzo znanej lodziarni w Bolonii istniejącej od 1937 roku - PINO. Od 1994 roku właściciel lodziarni "La Sorbetteria Castiglione", w której można śledzić cały proces produkcji lodów.

Laureat wielu nagród, m.in:

- "Slow Food"1

- Passion Award - nagroda za najlepsze lody na świecie. Stworzył lody czekoladowe, które są intensywne i dają niezapomnianą przyjemność. Używa w nich 3 typów kako z różnych regionów (południowo - środkowa Ameryka i Afryka)

- "certificate of ambassadors of food in the world" - 23 września 2014 na gali w Nowym Jorku otrzymał tytuł ambasadora żywności na świecie nadany przez włosko-amerykańską izbę handlową. Tytuł ten nadawany jest włoskim mistrzom i szefom kuchni za profesjonalne podejście do składników i produkcji.

O lodziarniach Giacomo Schiavon można przeczytać w wielu przewodnikach turystycznych, np. Gambero Rosso, Golosario, Michelin, Trip Advisor. O nim pisano w wielu artykułach na całym świecie.

Zasiada w jury prestiżowych konkursów dla Mistrzów Lodziarstwa, prowadzi wykłady w szkole Gelato Master School. Szkolenia i konsultacje przeprowadza praktycznie na całym świecie m.in. - w Europie (Włochy, Francja, Austria, Wielka Brytania, Belgia, Szwecja, Polska, Czechy, Słowacja, Niemcy, Izrael), w Ameryce Północnej (Stany Zjednoczone i Kanada), Azja (Chiny, Singapur, Filipiny), Australia.

Giacomo Schavion posiada nie tylko wiedzę teoretyczną, ale również ma ogromne doświadczenie. Do tego wszystkiego jest przesympatycznym człowiekiem z pasją.

 

Kiedy rozpocząłeś swoją przygodę z branżą lodziarką?

Swoją przygodę, właściwie karierę w branży zacząłem mając zaledwie 16 lat w najbardziej znanej wówczas i najstarszej lodziarni w Bolonii. W 1994 roku otworzyłem swoją pierwszą lodziarnię "La Sorbetteria Castiglione" z zamiarem swobodnego wyrażenia swoich uczuć i kreatywności.

Jaki jest twój największy sukces, twoje największe osiągnięcie?

Moim największym osiągnięciem było zmienienie postrzegania lodów w Bolonii i we Włoszech. Wiele ważnych czynników, na których mi zależało: lody postrzegane jako deser a nie jako produkt zimny, słodki i sezonowy; najwyższą ekspozycję świeżych produktów; produkcja lodów na oczach klienta, tak aby mogli śledzić produkcję na każdym etapie; świeże lody w każdym momencie, kiedy klient chce je spróbować; edukacja klientów odnośnie właściwości lodów, smaków i aromatów tradycji, a do tego innowacyjność procesu produkcyjnego i składników

Świeże lody w każdym momencie?

Tak, dzięki produkcji mniejszych ilości przez cały dzień.

Ilu lodziarni jesteś właścicielem?

W tej chwili mam 4 lodziarnie w Bolonii, pracownię cukierniczą i sklep połączony z pracownią czekolady. Ponadto jedna lodziarnia w Mediolanie - pod inną nazwą, ale z tymi samymi lodami.

Planujesz otworzyć kolejne lokale?

Chciałbym otworzyć nową lodziarnię w innym koncepcie - zachowując wysoką jakość ale obniżyć cenę lodów dla klienta.

Jakie masz zawodowe plany?

Moje plany zawodowe w tej chwili skierowane są w stronę konsultacji specjalistycznych, związanych z nauką nowego modelu lodów na całym świecie.

Jakie maszyny wybrałeś do swojego laboratorium, do swojej pracowni i dlaczego?

Do produkcji w swoich lodziarniach wybrałem technologię urządzeń Cattabriga. Pracuję na Effe 6, Multifreeze, PSK KEL, PSK pro i MIX 7. Jedyna właściwa technologia dla Mistrzów Lodziarstwa.

Dlaczego tak uważasz?

Jestem pewny, że maszyny Cattabriga są najlepsze. Podczas swojej działalności jako konsultant, mam możliwość pracowania i testowania różnych urządzeń. Stąd moja pewność. Poza tym, uczestniczę w procesie usprawniania technologicznego maszyn grupy Ice Team 1927 w tym marki Cattabriga. Wprowadzamy zmiany tak, aby codzienna praca była jeszcze przyjemniejsza. Dodatkowo testuję te maszyny zanim pojawią się na rynku. Dzięki temu wprowadzane poprawki są najlepiej dostosowane i dopracowane pod kątem Mistrzów Lodziarstwa.

Uważasz, że jakość maszyn jest taka istotna?

Urządzenia są ważne, ponieważ muszą dawać Mistrzowi maksymalną elastyczność i dowolność produkcji bez konieczności restrykcyjnego trzymania się receptur i procesu produkcyjnego

Giacomo, czy twoim zdaniem każdy może być Mistrzem?

Najważniejszymi składnikami biznesu związanego z produkcją lodów rzemieślniczych jest pasja i wiedza - nie każdy może być dobrym Mistrzem Lodziarstwa.

Jaką osobą powinien być właściciel lodziarni, który chce być Mistrzem?

Determinacja i chęć codziennego rozwoju, codziennej pracy nad sobą i swoimi produktami są najważniejszymi cechami charakteru Mistrza.

Jaka jest twoja rada dla osób, które myślą o otworzeniu lodziarni?

Wyzwaniem jest kreowanie momentu przyjemności dla klienta. To wyzwanie powinni stawiać sobie ci, którzy chcą być Mistrzami.

Czego mogę Tobie życzyć?

Najlepszym życzeniem dla mnie jest abym był szczęśliwy każdego dnia w moim laboratorium robiąc to co lubię najbardziej.

1 Slow Food - jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food. Slow Food urósł do rangi wielkiego ponadnarodowego ruchu, z ponad 60 tysiącami członków na wszystkich pięciu kontynentach (z czego połowa we Włoszech), właśnie dlatego, że pojęcie "przyjemności" obejmuje wiele znaczeń i dotyczy wielu aspektów naszego życia niezależnie od pochodzenia miejsca zamieszkania. [źródło:slowfood.pl]

 

 

                                                    Giacomo Schiavon oraz Irena Kozieł-Rutkowska Vegagastro podczas Expo Sweet

 

Pracuj na maszynach takich jak Giacomo Schiavon:

Skontaktuj się z dystrybutorem maszyn Cattabriga w Polsce:

www.cattabrigapolska.pl tel. 730 993 442 e-mail: biuro (@) cattabrugapolska.pl

Koniecznie powołaj się na portal ilody.com.pl

 


iLody.com.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć zabronione.



PATRONUJEMY:
sigeplogo.jpeg                horecagastrotargi.jpg europeandaygelato.pnginternationalexpo.jpg