Jadalny zamsz w sprayu do wypieków

Zamsz w sprayu to nic innego jak barwnik, który posiada strukturę charakterystyczną dla materiału, jakim jest zamsz. Formuła sprayu pozwala na uzyskanie niesamowitego efektu aksamitnego wykończenia na torcie przy małym nakładzie pracy. Może być stosowany na różnego rodzaju wypieki - torty, praliny czy ciasta zyskają dzięki niemu oryginalny i niepowtarzalny wygląd. Produkt posiada dwie wymienne końcówki umożliwiające stworzenie ciekawych dekoracji. Barwniki produkowane są na bazie białej czekolady, masła kakaowego i oleju roślinnego.

Zamsz w sprayu
obrazek prezentujacy

Jak wykonać tort zamszowy za pomocą jadalnego zamszu?

Wykonanie tortu zamszowego nie jest skomplikowanych zadaniem a efekt końcowy na pewno zachwyci niejedną osobę. Wystarczy, że upieczesz tort i zaopatrzysz się jadalny zamsz w sprayu do wypieków. Przełóż tort wybranymi dodatkami, a następnie zadbaj o to, by był on dobrze schłodzony - nanoszenie zamszu cukierniczego na ciepły wypiek nie przyniesie oczekiwanego efektu. Gdy tort będzie miał odpowiednią temperaturę, zaaplikuj spray na jego powierzchnię wybraną końcówką. Możesz pokryć cały wypiek bądź jego część.

Czym wyróżnia się zamsz jadalny w sprayu?

Zamsz cukierniczy jest sposobem na dekorację wypieków, który wyróżnia się przede wszystkim łatwością jego wykonania - nie ma konieczności stosowania tutaj specjalistycznych narzędzi. Jest więc chętnie wybieraną opcją dekoracji nie tylko przez profesjonalnych cukierników, ale także przez amatorów pragnących nadać swojemu tortowi nietuzinkowego wyglądu. Atutem barwnika jest jego skład - nie zawiera on bieli tytanowej, która mimo swojej szkodliwości dla zdrowia wciąż jest wykorzystywana w branży cukierniczej.

Zamsz cukierniczy w sprayu - jak używać?

Aby skorzystać z zamszu cukierniczego, należy na początku zagrzać go w kąpieli wodnej o temperaturze maksymalnej 50°C przez 10 do 15 minut. Wewnątrz opakowania znajduje się kulka, aby mogła się ona w nim swobodnie poruszać, opakowaniem należy wstrząsnąć. Na powierzchnię schłodzonego wypieku nanieś równomiernie zamsz z odległości około 25 cm. Po udekorowaniu tortu konieczne jest oczyszczenie dyszy dozownika poprzez odwrócenie pojemnika do góry dnem i rozpylenie zamszu, warto zrobić to pod wyciągiem.

Kiedy przyda się zamsz w sprayu do ciasta?

Jadalny zamsz w sprayu do wypieków może być stosowany do pokrywania masy cukrowej, kremów maślanych, czekolady plastycznej czy chociażby marcepanu. Świetnie imituje śnieg na lodowych tortach, pozwala także na uzyskanie efekty aksamitnego wykończenia na mniejszych elementach takich jak figurki, tabliczki czy innego rodzaju dekoracje, których zadaniem jest uatrakcyjnienie tortu. Przyda się on osobom, które nie posiadają specjalnych umiejętności, a chcą w krótkim czasie stworzyć oryginalnie wyglądający tort.